RODO

Audyt zgodności z RODO

Audyt jest pierwszym i najważniejszym krokiem do uzyskania zgodności z nowymi przepisami. Rozpoznanie i zrozumienie wszystkich procesów przetwarzania danych osobowych w firmie stanowi podstawę dalszych działań.

Wdrożenie przepisów RODO

Opracowane w czasie audytu rekomendacje wymagają przełożenia na działania operacyjne. Poprawnie wdrożony system ochrony, odpowiednio dobrane zabezpieczenia organizacyjne i techniczne pozwolą na sprawne funkcjonowanie firmy.

Ochrona danych osobowych w szkole

RODO obowiązuje od 25 maja 2018 roku, ale dyrektorzy i nauczyciele w dalszym ciągu mają wątpliwości związane z tym jak powinna wyglądać ochrona danych osobowych w szkole i w jaki sposób właściwie przetwarzać dane osobowe swoich uczniów, ich opiekunów oraz pracowników.

Urząd Ochrony Danych Osobowych - co to takiego?

Na straży ochrony danych osobowych stoi organ nadzorczy – Urząd Ochrony Danych Osobowych z Prezesem Urzędu na czele. RODO oraz krajowa ustawa jasno określają zadania i uprawnienia nowego urzędu.

Nowe zasady w ochronie danych osobowych

4 maja 2019 roku zaczęła obowiązywać ustawa z 21 lutego 2019 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.

Kontrola Urzędu Ochrony Danych Osobowych i kary RODO

Czy każda kontrola Urzędu Ochrony Danych Osobowych kończy się karą finansową RODO? RODO obowiązuje od 3 lat, jednak widmo kontroli z Urzędu Ochrony Danych Osobowych oraz ogromne kary finansowe za nieprzestrzeganie przepisów w dalszym ciągu krąży nad przedsiębiorcami. Czy faktycznie jest się czego bać? Kary finansowe RODOZasady wymierzania kar zostały

Rejestr czynności przetwarzania danych osobowych

Zgodnie z art. 30 RODO podmiot przetwarzający dane osobowe posiada obowiązek prowadzenia rejestru przetwarzania danych osobowych oraz kategorii czynności przetwarzania danych. Jednak nie jest to do końca prawda. W sieci spotyka się wiele informacji dotyczących konieczności prowadzenia takiej dokumentacji ochrony danych osobowych.  Bardzo często, czystym przypadkiem, obok znajduje się informacja,

RODO w zakładowym funduszu świadczeń socjalnych

RODO zmieniło wiele obszarów w organizacjach. Jednym z takich obszarów, który należy dostosować do nowych przepisów jest zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Jakie dane wolno gromadzić w ramach ZFŚS? Jakie obowiązki ma pracodawca względem osób starających się o świadczenie? Czym jest zakładowy fundusz świadczeń socjalnych i kogo dotyczy?Zakładowy fundusz świadczeń

Obowiązek informacyjny, czyli informacja o przetwarzaniu danych osobowych

O istnieniu obowiązku informacyjnego dotyczącego przetwarzania danych osobowych nie trzeba wspominać. Od momentu stosowania RODO każdy z nas z pewnością dostał niejedną informację RODO. Na czym polega realizacja obowiązku informacyjnego i jak zrobić to zgodnie z przepisami? Obowiązek informacyjny – z czego wynika?Kwestię związaną z obowiązkiem informacyjnym art. 13 i

Prawa osób, których dane dotyczą

Prawa podmiotów danych, czyli osób których dane  dotycząKazda osoba, której dane osobowe są przetwarzane ma swoje prawa. Wynikają one wprost z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych - RODO. Warto je znać, żeby wiedzieć, jakie obowiązki względem tych osób ma administrator danych. Klauzura informacyjna, będąca wypełnieniem obowiązku z art. 13

Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych

Każdy, kto przetwarza dane osobowe musi mieć jakąś podstawę prawną przetwarzania. ROOD daje kilka takich podstaw, w zależności od tego, czy mamy do czynienia z danymi zwykłymi czy szczególnych kategorii. Przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO Przetwarzanie danych osobowych na podstawie Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych RODO odbywa się

Potrzebujesz pomocy z RODO?

Skontaktuj się z nami. Jesteśmy otwarci na współpracę.

You've successfully subscribed to Poradnik RODO - przewodnik po ochronie danych osobowych
Great! Next, complete checkout for full access to Poradnik RODO - przewodnik po ochronie danych osobowych
Welcome back! You've successfully signed in.
Unable to sign you in. Please try again.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.